Uratarinat

Jarkko Heikkinen-Lindberg, 27 v. Hortonomi (AMK)

Yritys, jossa työskentelet?

Työskentelen Viherpojat Oy:ssä, joka on erikoistunut kokonaisvaltaiseen ympäristö- ja viherrakentamiseen. Aloitin Viherpojissa viherrakentajana vuonna 2010. Reilu vuosi aikaisemmin olin aloittanut maisemasuunnittelijan opinnot Lepaalla. Aiemmin viheralalla työskennellessäni tein mm. viherrakentamista, ylläpidon työtehtäviä, metsänhoitoa ja tiiminvetäjän/työnjohtajan tehtäviä.

Koulutuksesi?

Valmistuin Lepaalta maisemasuunnittelun koulutusalalta hortonomiksi kesällä 2012 neljän vuoden koulutuksen jälkeen. Tähtäsin jo koulutuksen aikana ympäristörakentamisen työtehtäviin ja siksi valitsin sen myös suuntautumisvaihtoehdoksi.

Nykyinen toimenkuvasi?

Viherpojille tullessani aloitin rivimiehenä ja viherrakentajana, jolloin viimeistään huomasin olevani oikealla alalla. Etenin ”työnjohtajakokelaaksi” jo seuraavana kesänä, jonka aikana olin vanhemman työnjohtajan opissa. Seuraavana kautena sain jo rutkasti enemmän vastuuta ja luottoa toimia itsenäisesti työnjohtajana. Kerrallaan urakoita oli johdettavana noin 3-4, koko kauden aikana kohteita oli kymmenkunta. Hyvin erilaisten tehtävien ja hankkeiden ansiosta tunsin kehittyneeni ammattilaisena.

Keväällä 2014 aloitin työpäällikkönä, joka toi taas astetta enemmän haasteita ja opittavaa. Työmaiden aikataulutus, resurssien jakaminen, henkilöstön ohjeistus ja perehdytys sekä yleensä yrityksen kehitystyö tulevat olemaan keskeisimpiä tehtäviä. Uutta ja jännittävää on varmasti luvassa! Luotan kuitenkin omaan tekemiseen ja ammattitaitoon hoitaa haastavatkin tilanteet. Työnjohtajan tehtävissä minulle on ehtinyt jo muodostua selkeä kuva projektien johtamisesta ja  mm. sopimuskäytännöistä.

Vahvuutesi?

Koen, että omaa osaamisalaa on erityisesti erilaisten ihmisten kanssa toimiminen ja hankkeiden edistäminen hyvällä yhteistyöllä. Päivittäin tapaan hyvin paljon erityyppisiä ja eri lähtökohdista tulevia ihmisiä, kun asiakkaina ovat kaupungit, rakennusliikkeet ja taloyhtiöt. Asiakassuhteiden vaaliminen on erityisen tärkeää liiketoiminnan kannalta. Vähintäänkin yhtä tärkeää on viheralan markkinointi jämäkällä ja ammattiylpeyttä huokuvalla asenteella.

Mitä teet talvisin?

Ammattiylpeyttä ja alan arvostusta yritän istuttaa myös tuleviin viheralan ammattilaisiin, joita saan talvisin opettaa TTS työtehoseuralla. Viheralan monipuolisuus on myös asia, jota tuleville ammattilaisille tulee kertoa. Viheralan hienous piileekin siinä, että ympäri vuoden löytyy erilaisia tehtäviä, joissa viheralan osaajille on käyttöä. Alan kausiluontoisuus ei mielestäni ole ongelma, eikä sen harmitteluun kannata tuhlata aikaa. Talviaika on yrityksille hyvää aikaa valmistautua uuteen kauteen, kehittää ja hioa uusia toimintamalleja.

Kuinka viherala on kehittynyt työurasi aikana?

Viherala on kehittynyt paljon siitä, kun vuonna 2005 aloitin työt. Nähtävästi kehitys jatkuu kiivaana ja hyvä niin. Yksi erityisen positiivinen kehityssuunta on alan arvostuksen kasvaminen, meidän ammattitaitoa halutaan  käyttää enemmän hyödyksi. Myös asiakkaiden vaatimustaso ja tietoisuus ympäristö- ja viherrakentamisen laadusta on kasvanut roimasti. Tänä päivänä monipuolinen osaaminen on ympäristörakentamisessa elintärkeää ja siksi näitä osaajia etsitään alalle kiivaasti. Jos on valmis oppimaan uutta, pystyy toimimaan erilaisissa työympäristöissä ja omaa reippaan ja jämäkän asenteen, niin on oikea henkilö alalle.

Nora Ruuth, 28 v. Puistopuutarhuri

Yritys, jossa työskentelet?

Työskentelen Allium Oy:ssä, jossa aloitin keväällä 2013 ensin harjoittelussa, ja kesän jälkeen vakituisena työntekijänä. Aiemmin olen ollut Korkeasaaren eläintarhassa, ympäristöyksikkössä kausityöntekijänä puutarhurin tehtävissä viisi kesää.  

Allium Oy tekee sekä pihojen suunnittelua, rakentamista, että ylläpitotöitä. Isoimmat asiakasryhmät ovat yksityisasiakkaat sekä taloyhtiöt, mutta istutustöitä tehdään lisäksi aliurakointina rakennusliikkeille ja infrarakentajille ja ylläpitotöitä myös kunnille ja muille julkisen puolen tilaajille.

Koulutuksesi?

Vuonna 2009 valmistuin Omniasta, Ympäristönsuunnittelun ja rakentamisen artesaaniksi, joka on Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto. Vuonna 2013 valmistuin Keudasta puistopuutarhuriksi. Aloitan syksyllä 2014 Maisemansuunnittelun opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla saadakseni hortonomi (AMK) tutkinnon.

Nykyinen toimenkuvasi?

Olen viherrakentaja ja puutarhuri. Toimin Alliumissa pääasiassa viherrakentamisen työtehtävissä, kuitenkin usein myös viheralueiden ylläpidon hoitokohteissa. 

Mitä teet talvisin?

Talvikaudella Alliumissa on vietetty vuosilomia, ja osa talvesta ollaan lomautettuna. Tulevaisuudessa haaveissa olisi tehdä talvisin suunnitelmia. Tähän on nykyisellä työnantajallani tarvettakin. Talvisin olen hakeutunut muihin töihin. Minulla on ollut pari vakiopaikkaa, joissa olen työskennellyt määräaikaisena talvet. Ja tietenkin suuriosa talviajasta on mennyt opiskeluun.

Alan kausiluontoisuus on omalta kannaltani hyvä asia. Tuntuu, että kroppa luonnostaankin toimii vähän kausiluontoisesti. Kesällä auringonpaisteessa vaan jaksaa painaa.

Ajatuksia viheralalla työskentelystä?

Mitä mahtavinta on saada olla päivittäin luonnon kanssa tekemisissä. On mukavaa tehdä käsillään ja nähdä omien kättensä jäljen. Joskus tuloksen näkee heti ja toisaalta on myös hienoa, että pitkäjänteisen hoitotyön tai rakentamisen tulokset näkee vasta monen vuoden kuluttua.

Pienessä yrityksessä pääsee monimuotoisiin työtehtäviin. Pidän myös töiden projektiluontoisuudesta. Viheralalle mielestäni tarvittaisiin lisää käytännön työtaitoja omaavia työntekijöitä. Myös ympäristön huomioon ottamista ei voi koskaan painottaa liikaa.

Miten viherala on kehittynyt työurasi aikana?

Hyvään suuntaan ollaan mielestäni menossa. Suomeen on ruvennut virtaamaan paljon uusia viheralan innovaatioita muualta maailmasta. Ilmastonmuutos on herättänyt osan ihmisistä ajattelemaan luontoa ja maapallomme hyvinvointia. Pidän ajatuksesta, että tulevaisuudessa kaupunkimiljöössä näkyisi runsaasti kasvillisuutta myös vähän erikoisemmilla pinnoilla kuten katoilla ja seinissä.